Τι πρέπει να γίνει πια για να πέσει επιτέλους ο τοίχος;
Μήπως είναι καιρός να αναρωτηθούμε όλοι;
Στο πασίγνωστο διπλό άλμπουμ “The Wall” συγκαταλέγεται
το Hey You ένα τραγούδι τον Pink Floyd.
Το “The Wall” κυκλοφόρησε στις 30/11/1979 και μαζί με το “The Dark Side Of The Moon” (23/3/1973) εξελίχθηκαν στα πιο εμπορικά και πετυχημένα από όλες τις πλευρές (μουσικολογικά-στιχουργικά-σημειολογικά) άλμπουμ των Pink Floyd.
Οι Pink Floyd είναι ένα βρετανικό μουσικό συγκρότημα που έχει γράψει ιστορία στον χώρο της ροκεξώφυλλά τους, τις πειραματικές ενορχηστρώσεις και ηχογραφήσεις και τις θεαματικές συναυλίες τους. Υπολογίζεται ότι το συγκρότημα έχει πουλήσει γύρω στα 74,5 εκ άλμπουμ στις Η.Π.Α. και πάνω από 300 εκατομμύρια άλμπουμ παγκοσμίως και συγκαταλέγεται έτσι στις πιο επιτυχημένες εμπορικά ροκ μπάντες. μουσικής. Έχουν ξεχωρίσει τόσο για τις πρωτοποριακές για την εποχή συνθέσεις τους, όσο και για τους νεωτεριστικούς και συγκινησιακά φορτισμένους στίχους τους, τα ευφάνταστα
Σίγουρα όμως πότε δεν θα μπορέσουμε να μάθουμε πόσα περισσότερα θα είχαν καταφέρει αν συνέχιζαν αλώβητοι την πορεία τους, δίχως δηλαδή την γρήγορη αποχώρηση του Roger Keith (Syd) Barrett. Του φυσικού τους ηγέτη.
Τα μέλη της μπάντας αφιέρωσαν σε εκείνων το τραγούδι “Shine on You Crazy Diamond” από το άλμπουμ “Wish you were here”. Οι λόγοι για τον οποίο ο Syd αποχώρησε είναι διφορούμενοι. Οι ίδιοι οι Pink Floyd λένε δεν άντεξε την πίεση που προήλθε από την απότομη φήμη, σε συνδυασμό με heavy drug abuse (LSD). (David Gilmour)
Άλλοι πάλι λένε (και οι Pink Floyd δίχως να το υιοθετούν παραθέτουν κάποια γεγονότα που συντείνουν σε αυτή την κατεύθυνση) ότι ο Syd Barrett ήταν ψυχικά ασθενής. Η αδερφή του όμως που βρίσκεται εν ζωή και ήταν ο μόνος άνθρωπος με την οποία ο Barrett είχε επαφές μετά την αυτοαπομόνωσή του στο πατρικό του στο Cambridge (η οποία διήρκεσε 38 χρόνια! μέχρι το θάνατό του στις 7 Ιουλίου του 2006 σε ηλικία 60 ετών).
Η αδερφή του λοιπόν αρνείται κατηγορηματικά ότι ο Syd Barrett ήταν ψυχικά ασθενής και ότι έπαιρνε ψυχοφάρμακα.
Κατά το μακρύ διάστημα της αυτοαπομόνωσης, ο Barrett ασχολούνταν με την κηπουρική, τη ζωγραφική την ποδηλασία και το γράψιμο. Ήταν είναι και θα είναι για πάντα ένας θρύλος. Ένας μύθος, μεγάλος οραματιστής και στιχουργός.
Το συγκεκριμένο τραγούδι το Hey You ππροέρχεται από το άλμπουμ “The Wall”.
Hey you, out there in the cold
getting lonely, getting old
Can you feel me?
Hey you, standing in the aisles
with itchy feet and fading smiles
Can you feel me?
Hey you, don’t help them to bury the light
don’t give in without a fight.
Hey you, out there on your own
Sitting naked by the phone
would you touch me?
Hey you, with you ear against the wall
waiting for someone to call out
would you touch me?
Hey you, would you help me to carry the stone?
Open your heart, I'm coming home.
But it was only fantasy.
The wall was too high,
as you can see.
No matter how he tried,
He could not break free.
And the worms ate into his brain.
Hey you, standing in the road
always doing what you're told,
Can you help me?
Hey you, out there beyond the wall,
Breaking bottles in the hall,
Can you help me?
Hey you, don't tell me there's no hope at all
Together we stand, divided we fall.
Το “Hey You” προοριζόταν αρχικά να συνοδεύσει μουσικά μαζί με τα άλλα τραγούδια του άλμπουμ, την ταινία “Pink Floyd The Wall” (1982) όμως τελικά μαζί με το “The Show Must Go On” ήταν τα μόνα τραγούδια που κόπηκαν.
Αν εξετάσει κανείς το τραγούδι από την μεριά του πρωταγωνιστή Pink, (τον οποίο υποδύεται ο Bob Geldof) είναι η φάση που μόλις έχει συνειδητοποιήσει ότι το να χτίσει τον τοίχο (The Wall) για να αποξενωθεί από τον υπόλοιπο κόσμο ήταν τρομερό λάθος. Έτσι προσπαθεί πάλι να επανέλθει, αλλά ο τοίχος αποκλείει κάθε φωνή, κάθε κραυγή του.
Ο Pink τελικά θα αποτρελαθεί. Ως διέξοδο εντάσσεται στο φασιστικό κίνημα των σκουληκιών (“The Worms”).
Το “Hey You” σίγουρα διαχέεται από κατατονικό ήχο και μελαγχολικούς στίχους.
Εκφράζει μοναξιά, απόγνωση, κενό και πεσιμισμό. Ας μη μας διαφεύγει πως εκείνη την περίοδο στην Αγγλία το λαϊκό αίσθημα ελευθερίας και δημοκρατίας το κατατρόπωνε η φασιστική και όχι συντηρητική ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ επαναλαμβάνω διακυβέρνηση της χώρας από την… Sidira Kyria Thatcher….
Το συγκεκριμένο τραγούδι το επέλεξα γιατί πιστεύω στην εποχή μας είναι πιο επίκαιρο απο ποτέ.
Μοναξιά, αγωνία, απομόνωση, σιωπή, φόβος, απογοήτευση. Σας θυμίζουν κάτι;
Μήπως πρέπει να αναρωτηθούμε όλοι αν αυτός ο "τοίχος" των προφητικών Pink Floyd μεγάλωσε αυτά τα σχεδόν 30 χρόνια από την κυκλοφορία του “The Wall”;
Ας σκεφτούμε λοιπόν όλοι τι πρέπει να κάνουμε για να ρίξουμε επιτέλους τον τοίχο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου