Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Σωκράτης Μάλαμας


Γεννήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου του 1957 στη Συκιά Χαλκιδικής και τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε στη Στουτγάρδη της Γερμανίας με τους γονείς του. Στα 13 του χρόνια ο πατέρας του έκανε δώρο μια κιθάρα και αυτό ήταν αρκετό για να ξυπνίσει η μουσική μέσα του. Στα 17 του ο Μάλαμας ξεκινά μαθήματα μουσικής στο Ωδείο Θεσσαλονίκης και μόλις αποφοίτησε το λύκειο επιστέφει στη Γερμανία και παρακολουθεί μαθήματα μουσικής στο Ωδείο της Στουτγάρδης. Η δεύτερη επιστροφή του στην Ελλάδα κατεβαίνει στην Αθήνα και σπουδάζει στο Εθνικό Ωδείο Αθηνων έχοντας δασκάλους τον Βαγγέλη Ασημακόπουλο (σπουδαίος καθηγητής κιθάρας όπου πέρασαν αρκετοί απο κοντά του) και το Νότη Μαυρουδή. Απο το 1980 είναι επαγγελματίας μουσικός. Εργάστηκε ως δάσκαλος κιθάρας και σε λαϊκά μαγαζιά για αρκετό καιρό, αλλά ήταν και στην ορχήστρα του Νίκου Παπάζογλου πρίν αρχίσει την προσωπική του δισκογραφία. Η πρώτη του απόπειρα στην ελληνική δισκογραφία ήταν απογοητευτική για το Μάλαμα καθώς η LYRA απέριψε το υλικό του ωσ "μη εμπορικό". Δεν τα έβαλε κάτω και συνέχισε να παίζει σε λαϊκά μαγαζιά, μπάζοντας και τα δικά του τραγούδια στο πρόγραμμα χωρίς να αναφέρει ότι τα έχει γράψει ο ίδιος! Ο στίχος του; Ιδιόρρυθμος, σκοτεινός και εσωστρεφής σε αρκετά σημεία, τρυφερά μελαγχολικός και με τσαμπουκά με τα τραγούδια του να κρύβουν ένταση και να φωνάζουν. Τα τραγούδια του αναγνωρίστηκαν απο το Νίκο Παπάζογλου και τον πείθει να μπεί στο studio και να ετοιμάσει την πρώτη του δουλεία με τίτλο "Ασπρόμαυρες Ιστορίες" το 1989.

Έχει συνεργαστεί στη διάρκεια της πορείας του με διάφορους σπουδαίους καλλιτέχνες όπως, ο συνθέτης Νίκος Ξυδάκης, ο κιθαρίστας Μπάμπης Παπαδόπουλος, τη Χάρις Αλεξίου, τον Αλκίνοο Ιωαννίδη, το συνθέτη Γιώργο Χριστιανάκη και τους τραγουδοποιούς Ορφέα Περίδη, Θανάση Παπακωνσταντίνου. Έδωσε παρόν σε αρκετές συμμετοχές σε έργα άλλων καλλιτεχνών όπως το Διονύση Τσακνή, το Μιλτιάδη Πασχαλίδη, τη Ελευθερία Αρβανιτάκη και άλλους. Ο Σωκράτης Μάλαμας θεωρείται ότι είναι ένας απο τους σημαντικότερους τραγουδοποιούς της γενίας του.

Προσωπικοί Δίσκοι
1989 Ασπρόμαυρες ιστορίες
1991 Παραμύθια
1992 Της μέρας και της νύκτας
1993 Κύκλος
1996 Λαβύρινθος
1998 13.000 μέρες
2000 Ο φύλακας κι ο βασιλιάς
2002 Ένα
2005 Άδειο δωμάτιο
2007 Δρόμοι
2010 Έξω

Ένα απο τα αγαπημένα μου τραγούδια του Σωκράτη Μάλαμα έχει δυστυχώς χάσει την αξία του αφού η "πριγκιπέσσα" ακούγεται απο μια άλλη φωνή που σίγουρα δεν αντιπροσωπεύει το συγκεκριμμένο τραγούδι, αλλάζοντας εντελώς το βάθος, το ρυθμό και τη σκέψη που σου μεταφέρει ο στίχος. Η πριγκιπέσσα δεν είναι "τραγουδάκι" της πίστας και του χορού αλλά τραγούδι της σκέψης που το απολαυμβάνεις με το ποτό σου προσπαθώντας να νιώσεις κάθε στίχο τι μεταφέρει.

Το επόμενο link είναι ένα άλλο απίστευτο τραγούδι του Σωκράτη Μάλαμα "Νεράιδα" με στίχους της Πηγής Καφετζοπούλου και μουσική του ιδίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου