Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Angie - Rolling Stones


Η μελαγχολική αυτή μπαλάντα για έναν έρωτα που έσβησε, είναι μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της συνθετικής δυάδας των Jagger / Richards, με διαχρονικό χαρακτήρα.

Στα τέλη τις δεκαετίας του '60 και στις αρχές του '70 οι Rolling Stones ήταν το μεγαλύτερο συγκρότημα του κόσμου. To συγκρότημα δημιουργήθηκε στο Λονδίνο το 1962 από τον αρχικό ηγέτη Brian Jones, αλλά τελικά επικράτησε η συνεργασία του τραγουδιστή Mick Jagger και του κιθαρίστα Keith Richards οι οποίοι συνέθεταν στίχους και τραγούδια.
Ο πιανίστας Ian Stewart, ο τυμπανιστής Charlie Watts και ο μπασίστας Bill Wyman συμπλήρωσαν τα μεταγενέστερα μέλη του συγκροτήματος. Ο Ian Stewart απομακρύθηκε ως επίσημο μέλος του συγκρότηματος το 1963 αλλά συνέχισε να συνεργάζεται με τη μπαντα ως οδικός διευθυντής και πιανίστας μέχρι το θάνατό του το 1985.

Rolling Stones - Angie
Angie, Angie, when will those clouds all disappear?
Angie, Angie, where will it lead us from here?
With no loving in our souls and no money in our coats
You can't say we're satisfied
But Angie, Angie, you can't say we never tried
Angie, you're beautiful, but ain't it time we said good-bye?
Angie, I still love you, remember all those nights we cried?
All the dreams we held so close seemed to all go up in smoke
Let me whisper in your ear:
Angie, Angie, where will it lead us from here?

Oh, Angie, don't you weep, all your kisses still taste sweet
I hate that sadness in your eyes
But Angie, Angie, ain't it time we said good-bye?
With no loving in our souls and no money in our coats
You can't say we're satisfied
But Angie, I still love you, baby
Ev'rywhere I look I see your eyes
There ain't a woman that comes close to you
Come on Baby, dry your eyes
But Angie, Angie, ain't it good to be alive?
Angie, Angie, they can't say we never tried

Το Angie ήταν το τραγούδι των Rolling Stones, που ξεχώρισε από το άλμπουμ τους «Goat's Head Soup» (1973) και σηματοδότησε την εμπορική στροφή των «κακών παιδιών» του ροκ εντ ρολ.

 Η μελαγχολική αυτή μπαλάντα για έναν έρωτα που έσβησε, είναι μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της συνθετικής δυάδας των Jagger / Richards , με διαχρονικό χαρακτήρα. Το «Angie» ηχογραφήθηκε το δίμηνο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου του 1972, σε μουσική του Keith Richards και στίχους του Mick Jagger. Κυκλοφόρησε ως σινγκλ στις 17 Αυγούστου 1973 και ανέβηκε στο Νο1 του αμερικάνικου πίνακα επιτυχιών στις 20 Οκτωβρίου 197, ενώ η πορεία του στο βρετανικό χιτ-παρέιντ σταμάτησε μέχρι το Νο5.




 Αλλά για ποια Άντζι τραγουδάει ο Mick Jagger; Οι ερμηνείες που κυκλοφορούν είναι πολλές. Η μία από αυτές θέλει ως αντικείμενο του τραγουδιού την πρώτη σύζυγο του David Bowie, Angela Bowie.Η Angela Bowie, κατά κόσμον Mary Angela Burnett, γεννήθηκε στην Κύπρο το 1949 από Άγγλο πατέρα και Ελληνοκύπρια μητέρα. Το 1969 γνώρισε τον David Bowie και την επόμενη χρονιά παντρεύτηκαν αλλά ο γάμος τους κράτησε δέκα χρόνια (χώρισαν το 1980). Μετά το χωρισμό της με τον Bowie, η Angela αποκάλυψε ότι έπιασε στο κρεβάτι τον άντρα της με τον Mick Jagger και ότι το ‘‘Angie’’ το έγραψε ο Mick Jagger γι’ αυτήν! 
Όμως ο ίδιος ο Jagger διέψευσε τους ισχυρισμούς της: ‘‘Ο κόσμος άρχισε να λέει ότι το τραγούδι γράφτηκε για τη σύζυγο του David Bowie αλλά η αλήθεια είναι ότι τον τίτλο τον σκέφτηκε ο Keith (Richards). Αυτός πρότεινε το ‘‘Angie’’ και νομίζω ότι έχει να κάνει με την κόρη του, που την λένε Angela. Εγώ απλά έγραψα τα υπόλοιπα’’.

Πράγματι, η Angela “Dandelion’’ Richards, κόρη του Keith Richards και της Anita Pallenberg, γεννήθηκε στις 17 Απριλίου 1972, δηλαδή λίγους μήνες πριν την κυκλοφορία του ‘‘Angie’’. Ο Keith Richards επιβεβαίωσε τα λεγόμενα του Mick Jagger λέγοντας ότι, επηρεασμένος από την πρόσφατη απόκτηση της κόρης του, και καθώς το όνομα Angela ακουγόταν συνέχεια στο σπίτι του, είχε την ιδέα για ένα τραγούδι με τίτλο ‘‘Angie’’ και έβγαλε στην ακουστική του κιθάρα τα πρώτα ακόρντα. Έτσι, ο Richards παρέδωσε ένα αρχικό σχέδιο του τραγουδιού στον Jagger κι εκείνος το ολοκλήρωσε γράφοντας μία ακουστική μπαλάντα, η οποία δεν έμοιαζε με κανένα από τα σκληρά και επιθετικά τραγούδια που έλεγαν τότε οι Rolling Stones.
Εντούτοις, οι στίχοι του ‘‘Angie’’ δεν αναφέρονται σε ένα νεογέννητο κορίτσι αλλά στο τέλος ενός ειδυλλίου και στην οδυνηρή θλίψη που επιφέρει μία χαμένη αγάπη. Ο δε στίχος «They can't say we never tried/with no loving in our souls and no money in our coats/you can't say we're satisfied» είναι από τους πιο αξιοσημείωτους του τραγουδιού.

Το περιεχόμενο των στίχων έκανε πολλούς να αμφισβητήσουν το γεγονός ότι το τραγούδι γράφτηκε για τη νεογέννητη κόρη του Keith Richards. Επιπλέον, οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι η μουσική του τραγουδιού είναι βασισμένη στο πιάνο, όργανο στο οποίο ούτε ο Mick Jagger ούτε ο Keith Richards είχαν την ικανότητα να γράψουν μουσική. Έτσι, παρά τις εξηγήσεις που έδωσαν ο Mick Jagger και ο Keith Richards, υπάρχουν πολλοί που αμφισβητούν όχι μόνο την ταυτότητα της Angie αλλά ακόμα και την πατρότητα του τραγουδιού. Υπάρχει, λοιπόν, και η άποψη ότι το τραγούδι πιθανόν να το έγραψε κάποιος μουσικός για τη γυναίκα του και να πούλησε το τραγούδι στο studio όπου ηχογραφούσαν οι Rolling Stones. Οι μουσικοί του studio θα έκαναν σίγουρα όλες εκείνες τις απαραίτητες αλλαγές ώστε το κομμάτι να είναι πιο αξιοποιήσιμο εμπορικά. Οι υποστηρικτές της άποψης αυτής βλέπουν ως πιο πιθανό συνθέτη τον Nicky Hopkins.

Ωστόσο, αλλοι πιστεύουν πως το τραγούδι αναφέρεται στη διάλυση του δεσμού του με τη Marianne Faithful, που συνέβη με επεισοδιακό τρόπο το 1969.

O Mick Jagger και η Marianne Faithful







Όποια εκδοχή κι αν υιοθετήσει κανείς, το «Άντζι» δεν παύει να είναι όλα αυτά τα χρόνια ένα από τα δημοφιλέστερα τραγούδια σε όλο τον κόσμο και αναπόσπαστο μέρος του ρεπερτορίου του συγκροτήματος..
 «Ζωντανές» ηχογραφήσεις του τραγουδιού περιέχονται στα άλμπουμ «Stripped» (1995) και «Live Licks» (2004).


Το 2005 το «Angie» χρησιμοποιήθηκε από το Γερμανικό συντηρητικό κόμμα CDU κατά την προεκλογική εκστρατεία της Angela Merkel, παρά το γεγονός ότι το τραγούδι είναι λυπητερό και κάθε άλλο παρά προσφέρεται για προεκλογικές περιόδους. Οι Rolling Stones εξέφρασαν την έκπληξη και την απογοήτευσή τους για τη χρησιμοποίηση του τραγουδιού λέγοντας ότι δεν τους ζητήθηκε ποτέ η άδεια και ότι αν τους τη ζητούσαν η απάντηση θα ήταν αρνητική.
Ο Έλληνας τραγουδιστής Γεράσιμος Ανδρεάτος έχει δηλώσει ότι το «Angie» είναι ένα από τα αγαπημένα του τραγούδια. Μέχρι σήμερα το ‘‘Angie’’ παραμένει μία από τις ωραιότερες μπαλάντες που γράφτηκαν ποτέ και μάλλον δεν πρέπει να μας εκπλήσσει το γεγονός ότι εξαιτίας του τραγουδιού πολλοί γονείς το διάστημα 1973-1975 βάπτισαν τα κορίτσια τους με το όνομα Angie...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου