Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

The 80’s ή στα ελληνικά η δεκαετία του 80’


Πρόκειται για μια δεκαετία που θα μείνει αξέχαστη για πολλούς και διαφορετικούς σε πολλές περιπτώσεις λόγους για τον καθένα μας...
Η δεκαετία που δημιουργήθηκαν τα δημοφιλή βιντεοπαιχνίδια Pac-Man(1980), Super Mario(1983) και Tetris (1984). Επίσης σε αυτή την δεκαετία κάνουν την εμφάνιση τους τα γυαλιά ηλίου Ray-Ban καθώς και τα τζιν σακάκια. Μαζί με αυτά δεν θα μπορούσε να μείνει πίσω και η μουσική βιομηχανία καθώς και οι διάφοροι καλιτέχνες που την απαρτίζουν.

Πιο κάτω θα ταξιδέψουμε πίσω στον χρόνο για να δούμε τι συνέβηκε κατα την διάρκεία της δεκαετίας αυτής όσον αφορά την μουσική σκηνή. Ποιά συγκροτήματα δημιουργήθηκαν και ποιοί κάνουν την πρώτη τους εμφάνιση την δεκαετία αυτή. Μερικοί από αυτούς συνεχίζουν ακόμη και σήμερα να κάνουν επιτυχίες.

Πολλοί , μέσα σε αυτούς και εγώ, συνδέουν την δεκαετία του 80 με τα σύνθεσάιζερς. Αυτό δεν είναι λάθος μιας και την δεκαετία αυτή υπήρξε ένα νέο κύμμα στην μουσική σκηνή όπου ευνοούσε την ύπαρξη συνθεσαίζερ (Depenche Mode, New Order, Pet Shop Boys, Eurythmics).

Όλα τα είδη της μουσικής ανέβηκαν ένα επίπεδο θα έλεγα σε αυτή την μετά-punk εποχή. Το είδος όμως που άφησε το μεγαλύτερο αποτύπωμα του στην δεκαετία του 80 είναι η ποπ με ονόματα όπως Michael Jackson και Madonna. Επιτυχίες είχαν και αρκετά rock και metal συγκροτήματα όπως Metallica, AC/DC, Iron Maiden, U2, Styx, Guns n’ Roses, Bon Jovi, Aerosmith, Slayer, Megadeth, DefLeppard, Whitesake, Twisted Sisters, Journey, ZZ Top κ.ά..


Το στίγμα τους άφησαν σε αυτή την δεκαετία και καλλιτέχνες όπως ο Bruce Springsteen, o Billy Joel, ο Bryan Adams, η Whitney Houston, η Tina Turner και ο Lionel Richie.

Τα γεγονότα που “αναστάτωσαν” την μουσική σκηνή ήταν η δολοφονία του John Lennon στις 8 Δεκεμβρίου του 1980, η κυκλοφορία του πρώτου δίσκου του Bryan Adams, η κυκλοφορία του Back in Black από τους AC/DC, η έναρξη του μουσικού καναλιούMTV τον Αύγουστο του 1981, ο θάνατος του Roy Orbison (1988), η κυκλοφορία του πολυπλατινένιου δίσκου των U2, “The Joshua Tree”, ο θάνατος του βασιλιά της ρέγκε Bob Marley στις 11 Μαΐου του 1981, κυκλοφορεί το 1982 το άλμπουμ “Thriller” του Michael Jackson το οποίο είναι και το κορυφαίο σε πωλήσεις άλμπουμ, το 1985 η Whitney Houston κυκλοφορεί τον πρώτο της δίσκο και τέλος το 1989 οι Nirvana κυκλοφορούντο πρώτο τους δίσκο με τίτλο “Βleach”.

Αισθάνομαι ότι αυτά που έγραψα είναι πολύ λίγα για μια ολόκληρη δεκαετία αλλά αν συνέχισα ίσως το άρθρο να ερχόταν πολύ βαρετό. Νομίζω όμως ότι σας έδωσα λίγη τροφή για περαιτέρω μελέτη ή ίσως να ξύπνησα κάποιες παλιές αναμνήσεις.

Πιο κάτω μπορείτε να ακούσετε μερικές από τις επιτυχίες της δεκαετίας του80 και ακολούθως να κάνετε τα δικά σας σχόλια για το ότι σας άφησε αυτή η δεκαετία ή πως σας στιγμάτισε.


 
Επιμέλεια Άρθρου: Γιάννος Μ. Δημητρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου